Over mij en het blog…

Dit blog is een bundeling van verhalen over een jeugd aan een rivier. Niet alles is waar gebeurd, of gebeurd zoals het staat beschreven. Ik heb in elk verhaal wel iets geschreven dat niet gebeurd is, en in elk verhaal zit wel iets dat wel gebeurd is. Wat waar is, is niet relevant. Wat waar had kunnen zijn, dat is misschien wel meer waard dan dat wat de feitelijke herinnering heeft vastgehouden.

De metaforen die wij mensen hebben voor onze herinneringen, onze geest, ons denken,  zijn talloos. Vroeger werden beelden als ‘een klok’ gebruikt, een complex apparaat in oudere tijden , en die metafoor werd toen zeer geschikt geacht om ons denken en onze gedachten als een mechanisch apparaat te zien. Tegenwoordig is ‘een computer’ een veelgebruikte machine voor de werking van het brein, omdat hersenen berekeningen kunnen maken en allerhande zaken onthouden. Tussendoor zijn zelfs ‘stoommachines’ en de radio gebruikt als beeld voor de anderhalve kilo cellen in onze schedel. Van al die beelden, beeldspraken, metaforen is inmiddels wel duidelijk dat die maar nauwelijks de geest en de herinnering en het geheugen beschrijven laat staan verklaren.

Het gaat om de complexiteit van hersenwerking, hoe de ene gedachte of het ene beeld het andere oproept, en dat er haast ontelbaar veel verbindingen tussen gedachten, logica, etc. zijn. In het licht van mijn eigen herinnering omarm ik die verschillende beeldspraken en sterker: ik ga er een aan toevoegen. Of beter: een collectie beeldspraken, die onder één vlag vallen. Een niet onbelangrijk deel van die beelden, metaforen, heeft met water te maken. Water speelt namelijk een belangrijk deel in het eerste deel va mijn leven. Water is de meeste tijd een vriend geweest, altijd klaar om met mij te spelen. Dus: een van de metaforen van geheugen en herinnering en geest heeft te maken met mijn thuis. Mijn geboorteplek. Die stad, ooit ontstaan in een drassig gebied dat doorsneden werd door een meanderende rivier van smeltwater, ligt op de plek van een doorwaadbare plaats. Zwolle. Afgeleid van het Middelnederlandse woord suol, een hoger gelegen plek, een heuvel in een verder moerassig landschap.

Niet alleen water speelde een grote rol, ook vuur, aarde en lucht. Ik ben samengsteld uit de vier elementen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s